Wat is een heisessie en wat zijn de voordelen?

Je hebt er vast wel eens van gehoord, een heisessie. Het lijkt de laatste jaren steeds gangbaarder te worden om minimaal één keer per jaar zo’n dag te organiseren. Maar is een heidag een trend of daadwerkelijk een ‘must’ voor je team? In deze blogpost lees je meer over het waarom achter de heisessie en welk belang het voor jouw team kan hebben.

De definitie van een heisessie

Voordat we de diepte in duiken eerst meer over de term ‘heisessie’. Simpel gezegd is een heisessie een bijeenkomst op een externe, vaak afgelegen prikkelarme omgeving. Het hoeft dus niet daadwerkelijk op een hei te zijn. Van oorsprong is een heidag een moment dat het managementteam bij elkaar komt op een andere plek dan de werkplek. Inmiddels is de term heidag een ingeburgerd begrip en gebruiken organisaties het binnen alle lagen.

Veel mogelijkheden

Het concept van de heidag is dus eigenlijk heel eenvoudig. Het voordeel ervan is dan ook dat je zo’n dag op verschillende manieren kan invullen. Een heidag kent vele gradaties. Zo kun je ervoor kiezen een vergadering op een buiten locatie te houden, maar kun je ook een brainstormsessie of workshop intergreren in de heidag. Afhankelijk van het doel van je heidag kun je deze volledig naar eigen wens invullen, zodat je team zich het beste kan ontwikkelen.

Voordeel van een heisessie

Nu denk je misschien,“vergaderen of brainstormen kunnen we overal, daarvoor hoeven we de hei echt niet op,” maar het zal je verbazen hoeveel invloed de omgeving heeft op een sessie. Door je team mee te nemen naar een andere omgeving onstaat de ruimte problemen in een ander kader te zien. In ‘de sleur’ op de werkvloer lijken problemen of gewoontes soms onoplosbaar, terwijl deze vaak redelijk eenvoudig op te lossen zijn. Daarnaast vraagt een nieuwe omgeving om een open houding en zet het je team op scherp. Je kunt een andere mentaliteit verwachten dan wanneer je iedereen bijeenroept in het vergaderzaaltje op de derde verdieping.

Heisessie BeukenrodeSchakel een externe coach in

Er zijn veel coaches beschikbaar die de heisessie voor je (bege)leiden. Zo kun je zelf volledig meedoen aan de heisessie en heeft een objectieve coach de leiding over de sessie. Deze coach kan door middel van verschillende oefeningen teams beter laten communiceren en samenwerken.

Uitkomsten van een heisessie

Wat zijn de uiteindelijke uitkomsten van een geslaagde heisessie? Na een succesvolle heisessie is het doel dat het begrip en vertrouwen tussen de deelnemers is verbeterd. Dit wordt onder andere gerealiseerd, door tijdens de heisessie zo open mogelijk met elkaar te communiceren in een vertrouwde omgeving. Ook worden de patronen in het team duidelijk, waardoor deze doorbroken of juist versterkt kunnen worden. Ten slotte zijn de teamleden zich bewuster van hun talenten en weten zij hoe ze deze beter kunnen inzetten.

Comments 3

    1. Post
      Author

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *