7 tips voor een effectieve teambuildingdag

Met teambuilding versterk je de onderlinge band tussen teamleden en verbeter je het functioneren van het team. Het organiseren van een teambuildingdag is dan ook een belangrijke taak. Maak de dag zo effectief mogelijk aan de hand van deze 7 tips…

1: Het doel van de dag

Een gezellige dag met het team kan erg leuk zijn, maar een goede teambuildinddag moet een doelstelling hebben. Wat wil je bereiken met de dag? Bespreek dit met het team. Hiermee zorg voor je voor commitment en weet het team wat het doel van de dag is. Een teambuildingdag is immers iets anders dan een teamuitje.

2: Betrek het team bij de organisatie van de dag

Betrek het gehele team bij het organiseren van de teambuildingdag. Door meer teamleden bij het proces te betrekken voelt het personeel zich gehoord en krijg je meer creatieve input.

Wanneer je werknemers betrokken worden bij de organisatie beleven ze meer plezier aan de uiteindelijke dag en in hun dagelijkse werkzaamheden.

3: Een andere omgeving

Bij teambuilding is het van belang om voor een andere (informelere) omgeving te kiezen dan de normale werkplek. Kies voor een originele en inspirerende omgeving. Door op een andere plek te zijn bevorder je creativiteit en openheid. Daarnaast kan niemand worden afgeleid door andere zaken op het kantoor zoals de telefoon of e-mails. Vermijd het gebruik van mobiele telefoons tijdens de teambuildingdag.

4: Teambuilding activiteiten

Zorg ervoor dat het team de dag ziet als een leerzame en inspirerende dag en niet als een verplichting. Deel de dag dus zo in dat beide aspecten aan bod komen. Organiseer een groepsaciviteit zoals een boottocht, een sportmiddag, een hindernisparcours of volg een inspirerende kookworkshop en sluit de dag af met bijvoorbeeld een ontspannend diner.

Teambuilding activiteit Beukenrode

5: Deel het programma

Stel vooraf een programma op en deel dit met je team. Hiermee laat je het team weten wat hen te wachten staat en hoe lang het programma duurt. Een beetje mysterie rondom de dag is leuk, maar geef voldoende informatie mee zodat het team zich kan voorbereiden. Ga je bijvoorbeeld sporten? Zorg dan dat iedereen goede sportkleding meenneemt.

6: Vraag om terugkoppeling

Na een teambuildingsdag is het van belang om terugkoppeling te vragen aan de teamleden. Vraag ze niet alleen of ze het leuk en insprierend vonden, maar ook wat er specifiek leuk aan was en wat ze als verbeterpunten zien. Zorg eventueel voor een korte vragenlijst of plan een sessie in om de dag gezamenlijk door te spreken.

7: Externe trainer

Wanneer je dagelijks samenwerkt ontstaan er onbewuste patronen die je zelf niet meer herkent. Een externe trainer kan helpen deze te herkennen en te doorbreken. Zorg er in dit geval wel voor dat je vooraf een uitgebreid gesprek hebt met de trainer en deel je doelstelling.

Ben je op zoek naar een uitstekende locatie voor een dagje teambuilding? Neem dan contact met ons op. We faciliteren een ruim aanbod aan trainers indien gewenst.

Comments 2

  1. Zeer interessant! Wij hebben veel nieuwe collega’s in onze team en nu willen wij zoveel mogelijk doen zodat zij zich in onze groep comfortabel zullen voelen. Ik ga volledig akkoord dat een andere informele omgeving heel nuttig kan zijn en straks gaan wij op het weekend naar een andere stad. Ook wil ik een diner ergens in een gezellige plek organiseren aan het einde van onze teambuilding. Hartelijk bedankt voor de tips!

    1. Post
      Author

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *